25-02-2021

Το Μεσολόγγι … «Αλλιώς»

 

Δεν υπάρχει η "καταλληλότερη" εποχή για να επισκεφθεί κανείς το Μεσολόγγι.

Πάντα θα έχει κάτι μαγικό να σου προσφέρει αυτός ο τόπος.

 

Τις ηλιόλουστες μέρες θα μπεις σε μια γαΐτα (βάρκα με ίσια καρίνα για να πλέει στα ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας) ή σε ένα κανό και θα εξερευνήσεις τα ήρεμα νερά της λιμνοθάλασσας. Θα σταματήσεις σε μια πελάδα – το παραδοσιακό ξύλινο κτίσμα μέσα στη λιμνοθάλασσα που αρχικά χρησιμοποιούταν ως σπίτι ψαράδων αλλά σήμερα αποτελεί εξοχικό για τους ντόπιους- και θα γευτείς παραδοσιακό αυγοτάραχο και τις μοναδικές νοστιμιές που έχει να σου προσφέρει ο τόπος μαζί με ντόπιο ούζο ή τσίπουρο. Θα περπατήσεις ή θα κάνεις ποδήλατο σε ένα δρόμο κυριολεκτικά μέσα στη λιμνοθάλασσα, από την Τουρλίδα μέχρι το κέντρο και δίπλα σου θα παίζουν στα νερά της φλαμίνγκο και ερωδιοί.

Έπειτα θα κάνεις τη βόλτα σου στην αγορά και θα μαζέψεις περισσότερες καλημέρες από όσες θα μπορέσεις να προφέρεις. Θα κάτσεις σε ένα καφενείο για ένα δεύτερο γύρο τοπικών εδεσμάτων, για να εξερευνήσεις ύστερα κάθε σοκάκι και γειτονιά. Και ξέρεις κάτι; Και τις βροχερές μέρες θα κάνεις τα ίδια αν το θες, όμως τότε είναι που δεν θα μπορείς να πάρεις το βλέμμα σου από τη θάλασσα αυτή τη μαγική, την αγριεμένη, τη ρηχή, τη μεγάλη.

Κι αν έρθεις των Βαΐων, στην επέτειο της Εξόδου, θα παρακολουθήσεις με συγκίνηση την πομπή και θα μπεις στον κήπο των ηρώων με ένα κεράκι αναμμένο μονάχα. Θα σιγοτραγουδήσεις με μάτια υγρά τις μελωδίες των ύμνων και θα ριγήσεις ολόκληρος στο άκουσμα της έκρηξης που συμβολίζει τη στιγμή εκείνη που τα γυναικόπαιδα θυσιάστηκαν, που οι μανάδες πήραν τα μωρά τους σε ταξίδι αιώνιο για να γλιτώσουν, και θα βρεις μέσα σου τη δύναμη αυτή που κινεί τον κόσμο από την απαρχή του. Θα αγκαλιάσεις τότε το φίλο, τον σύντροφο, το παιδί, τον διπλανό σου, μα η αγκαλιά αυτή θα έχει μια αίσθηση διαφορετική, μια δόνηση πηγαίας ευγνωμοσύνης και αγάπης που θα την κουβαλάς μαζί σου στην επιστροφή.

Το καλοκαίρι αν έρθεις στο πανηγύρι του Αγίου Συμεών, το τριήμερο του Αγίου πνεύματος, θα καλωσοριστείς σαν φίλος, θα νιώσεις την έκσταση από την πίπιζα, το ζουρνά και το χορό με αίμα καθαρό, μα νου ταξιδεμένο και θα γελάσεις και θα δακρύσεις και θα δεις όλη την παρέα να γίνεται μια αγκαλιά και θα σου φανεί σαν ν ’αγκαλιάζεται ο κόσμος όλος. Δεν μπορώ λοιπόν να σου πω τι θα δεις ερχόμενος στο Μεσολόγγι, γιατί τον τόπο αυτόν δεν τον βλέπεις, τον ζεις με όλες σου τις αισθήσεις και τον κουβαλάς μαζί σου μετά όπου κι αν πας…

  • Το Μεσολόγγι είναι μια πόλη εντελώς επίπεδη με πολύ έντονο το υγρό στοιχείο γεγονός που την καθιστά το ιδανικό μέρος για ποδηλατικές διαδρομές

  • Πανηγύρι του Αγίου Συμεών (Άι Συμιού για τους ντόπιους) : πανηγύρι με ρίζες στα Διονυσιακά δρώμενα αφιερωμένο σε όσους κατάφεραν να γλιτώσουν κατά την Έξοδο του ’26 και αντάμωσαν στο μοναστήρι του Αγίου Συμεών που ήταν το συμφωνηθέν σημείο συνάντησης.

  • Επέτειος της Εξόδου: Η επέτειος της Εξόδου του 1826 γιορτάζεται κάθε χρόνο το βράδυ του Σαββάτου του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, στην πομπή συμμετέχουν σύλλογοι και φιλαρμονικές από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Της Νίκης Παξινού

Κιτσινέλης Μιχάλης
Κιτσινέλης Μιχάλης

Φωτογραφία από Κιτσινέλη Μιχάλη

Νίκος Παξινός
Νίκος Παξινός

Φωτογραφία από Νίκο Παξινό

Νίκος Παξινός
Νίκος Παξινός

Φωτογραφία από Νίκο Παξινό

Κιτσινέλης Μιχάλης
Κιτσινέλης Μιχάλης

Φωτογραφία από Κιτσινέλη Μιχάλη

1/13